Kinderbekkenfysiotherapie:
Verdieping, verbreding en vertaling van wetenschap naar de praktijk
De fysiotherapeutische behandeling van kinderen met urine- en fecesincontinentie richt zich op het bewegend functioneren. De fysiotherapeutische interventie start met het afnemen van een anamnese, het beoordelen van mictie- en defecatielijsten, het uitvoeren van uroflowmetrie en (echo)residubepaling en het uitvoeren van een lichamelijk onderzoek.
Middels transabdominale en transperineale echografie kan de blaasvulling in kaart worden gebracht en kan de rectumvulling bepaald worden. Tevens kan er door een combinatie van transabdominale en transperineale echografie de functie van de bekkenbodem objectief beoordeeld worden. De resultaten en conclusies tijdens het klinisch redeneerproces zullen onder andere geïnterpreteerd worden aan de hand van de ICCS en ROMEIV criteria.
De behandeling bestaat uit informeren, demystificeren, educatie, adviseren, toilettraining, oefentherapie, biofeedback en/of functionele elektrostimulatie. De behandeling richt zich op het verkrijgen van inzicht in de klacht, het verbeteren van toiletgedrag, lichaamsbewustzijn en spierfunctie. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het implementeren en automatiseren van aangeleerde vaardigheden in het dagelijks leven. In de afgelopen decennia zijn interventies op het gebied van motor-control van de bekkenbodemspieren bij kinderen geleidelijk geïntegreerd in de behandeling van blaas- en darmdisfuncties. Dit vanwege de rol die de bekkenbodemspieren spelen bij een aantal functionele blaas- en darmproblemen bij kinderen.
Tijdens deze nascholingscursus zullen bovenstaande aspecten volgens de laatste inzichten aan bod komen in het programma.
De cursist is na deze cursus in staat om volgens de laatste wetenschappelijke inzichten het klinisch redeneerproces bij deze specifieke doelgroep te volbrengen en kan tevens beoordelen wanneer doorverwijzen noodzakelijk is zodat het betreffende kind de best mogelijke zorg krijgt.
Docenten:
Sabine Huussen-Langens
Lesdag 1:
09.00-09.30 Welkom
09.30-10.00 Algemene introductie
10.00-10.30 Vochtintake
10.30-11.00 Vezeltintake
11.00-11.30 ROME IV criteria
11.30-12.00 Laxeerbeleid
12.00-13.00 Lunch
13.00-13.30 Blaascapaciteit – residu – UWI
13.30-14.00 Enuresis
14.00-15.00 ICCS criteria
15.00-16.00 Anticholinergica – desmopressine
16.00-17.00 Rode vlaggen
Lesdag 2:
Casuïstiekbespreking.
Iedere cursist brengt een casus uit de eigen praktijk mee en deze worden klassikaal besproken.
Algemene informatie
- Soort cursus: Blended Learning
- Contacturen: 16
- Studiebelastingsuren: 18
Accreditatiepunten:
- Accreditatie (nog) niet toegekend
Doelgroep:
- Bekkenfysiotherapeuten
- Kinderfysiotherapeuten
Kosten & data
Wanneer u op onderstaande knop klikt, wordt u meteen doorverwezen naar de afrekenpagina. Wanneer betaling succesvol is, krijgt u automatisch direct toegang tot deze module.
De cursus vindt op de volgende dagen plaats:
- Volgt.